96 155 03 26

Història

[tabs tab1=”Història Salesiana” tab2=”La Nostra Història” ]

[tab]

Orígens

A mitjan segle XIX, tota Europa viu el ritme de la revolució industrial i de grans canvis culturals i polítics.Com en tota situació de canvi, hi ha col·lectius que queden afectats: els joves més pobres; especialment, les xiques.

En aquest moment històric naixen dos somnis en el nord d’Itàlia:[clear]

[one_half_alpha]

Don Bosco, un sacerdot que aposta tota la seua vida per l’educació dels joves des d’un estil educatiu que trenca amb els esquemes de l’època

 [/one_half_alpha]

[one_half_omega]

María Mazzarello, una dona profundament creient amb una forta intuïció educativa.

[/one_half_omega]

[clear]

Torí i Mornese, dues històries que convergeixen convertint-se en un únic projecte educatiu a favor dels/les joves més necessitats.

En 1862 Mare Mazzarello comença el primer taller de costura per a les xiques.

En 1864 Do Bosco visita amb els seus xics Mornese. És el moment de trobada.

Mare Mazzarello intueix que “açò” que Don Bosco està fent amb els xics a Torí, és el mateix que ella està realitzant amb les xiques de Mornese.

Així, el 5 d’Agost de 1872, onze joves entre les quals està María Mazzarello,professen per primera vegada en l’Institut de les Filles de María Auxiliadora. L’Institut de les Filles de María Auxiliadora ha anat creixent fins als nostres dies. Un projecte d’educació per als/les joves, especialment per a aquells que tenen major necessitat, està present i viu a tot el món, fent realitat el somni de Don Bosco i Mare Mazzarello.

Don Bosco ve a Espanya a visitar als salesians de Sarrià-Barcelona i a recaptar fons entre la burgesia catalana per a seguir realitzant el seu projecte educatiu de formació entre els joves més pobres.
Estant de visita en les escoles professionals i passejant pels seus voltants, Don Bosco, anuncia l’arribada de les salesianes a Espanya:

Cal comprar aquella casa, la Torre Gironella, doncs abans que acabe l’any vindran les germanes”.

Es va complir la profecia. Les germanes arriben a l’abril de 1886.

[/tab]

[tab]

El barri anomenat Poble Nou està molt lluny de la parròquia. Es pensa crear un centre on s’ensenye la doctrina i poguera celebrar-se la missa dominical en la barriada.

L’any 1905, Sra. Pilar Villalva va donar el solar enclavat en el Poble Nou.

Immediatament van començar a treballar amb la finalitat d’obtenir els diners necessaris per a alçar l’edifici; guiats i animats pel capellà de la parròquia de l’Asunción D. Joaquín Vidal Andreu.

El 29 d’Abril de 1906 es va col·locar solemnement la primera pedra. L’edifici va poder veure’s conclòs gràcies a l’ajuda material de molts torrentins i habitants de la barriada; alguns homes van treballar desinteressadament amb els seus carros implicant calç, rajola i grava.

D’aquesta forma es va construir una capella per a celebrar missa tots els Diumenges, i dos amplis salons on acudien algunes dones a impartir la catequesis dominical a les xiquetes.

El 19 de Setembre de 1919, arriben quatre salesianes: Sor Irene Sagastogoitia, qui exerciria les funcions de directora, Sor Dolores Maset, Sor Carmen Herrera i Sor Esperanza Díaz. Prompte comencen les classes: jardí d’infància, de grau, labor, pintura, música i oratori festiu.

El dia 24 de Setembre arribava a aquesta casa la primera imatge de María Auxiliadora: “…en enfosquir ens va arribar una imatge de María Auxiliadora manada per les nostres Germanes de València i de seguida va ser col·locada en una urna que hi ha al costat de l’altar. Amb gran satisfacció veiem a la nostra Mare en aquesta capelleta…”
Als dos mesos d’haver arribat les Germanes, en la crònica de dia 19 d’Octubre, llegim el següent: “…Avui hi ha hagut Eucaristia en l’Escola Dominical sent nombrosíssima la gent que acudeix. El sacerdot ha parlat a les xiquetes i adults sobre la devoció a María Auxiliadora i sobre les obres del nostre Venerable Pare Don Bosco. Amb gran satisfacció per la nostra banda, doncs per primera vegada hem sentit parlar en la nostra capella de la nostra Celestial Mare en el seu títol d’Auxiliadora, i del nostre Venerable Fundador.”

Corren els esdeveniments

A partir del 20 de Julio de 1920 ja se cita amb freqüència en la crònica: “…la presència de les sòcies de la Arxicrofradia…”i des del 31 de Gener de 1921: “… acudeix a la celebració la Junta Local de la Arxicofradia…” Sense estar inscrites en el Registre de la Arxicofradia de Torí treballen i estan organitzades amb l’estil indicat en el Reglament escrit pel mateix Don Bosco.

Amb senzills passos van ser transmetent les primeres Germanes a les joves, mares i pares de Torrent la devoció i la confiança en María, a l’una que anava prenent cos una altra branca de la Família Salesiana: l’Associació de María Auxiliadora.
El Diploma conferit per Don Pietro Ricaldone, vint anys més tard, va ser ben merescut pel grup de persones que van viure el seu cristianisme amb un compromís, donar a conèixer la Verge de Don Bosco, María Auxiliadora.

La devoció a María Auxiliadora es propaga de seguida i es forma la Arxicofradia.
El 6 d’Abril de 1930 s’institueix l’Associació d’Antigues Alumnes.

Anys d’absència

Estem a Torrent fins a 1936. Moment en el qual les germanes deixen el Col·legi per primera vegada i es van amb famílies que les acullen durant la Guerra Civil.

El 29 de Març de 1939, tornen i troben la casa en un estat molt lamentable; no hi havia ni un sol moble.
Per ordre del govern van acudir uns obrers per a fer algunes reparacions, cerquen els mobles i comencen amb les activitats. El 24 se celebra la primera missa a la qual acudeixen moltíssimes alumnes i antigues alumnes.
No poden sobreviure, no tenen mitjans per a seguir avant. Les superioras decideixen que tanquen la casa per segona vegada.

En aquests anys d’absència de les germanes, les Antigues Alumnes i Arxicofradia
de María Auxiliadora segueixen celebrant les festes de María Auxiliadora, Mare Mazzarello i Sant Joan Bosco en la parròquia de l’Asunción. No deixen morir la flama que un dia van encendre les germanes.

Tornada de nou

El 29 d’Agost de 1954, arriben: Sor Elena Sánchez, com a directora; ajudada per Sor Càndida Sanz, Sor Consuelo Jordá i Sor Ana Maria Iragui.
Així narren les nostres cròniques el seu primer dia a Torrent: “es dóna reobertura a aquesta casa amb gran goig per part del poble, ja que fa molts anys estan treballant per la volta de les germanes …”.

Noticies_val_clip_image002

El tres d’Octubre es comença la matrícula de les alumnes, comencen les classes i, així, iniciem una obra que dura fins als nostres dies. Seguim amb totes les obres: catequesis i oratori. En tot es compta amb la col·laboració de les Antigues Alumnes i les devotes de María Auxiliadora.

 

[clear]

Comença la nova comunitat

La comunitat, en el curs 1975-76, fa un Estudi Soci-Econòmic i ho presenta al Consell d’Administració de la Caixa d’Estalvis de Torrent. Entre ambdues institucions s’estableix un acord i en aquest curs comença el Centre d’Orientació i Promoció per a poder respondre a les necessitats urgents en la ciutat de Torrent. Comencen a treballar dues germanes en els locals de la Caixa d’Estalvis; imparteixen cursos de cuina, cort, higiene familiar, alfabetització i certificat d’estudis.
L’any 1992 es forma una nova comunitat a Torrent, Laura Vicuña, per a poder seguir més d’a prop i com a obra pròpia la labor social. L’any 2001, s’obrin altres locals per a poder ampliar l’acció educativa.

Nostra missió ininterrompuda

Han passat moltes germanes per aquesta comunitat. S’han produït molts canvis en les lleis escolars, però sempre hem intentat estar obertes a les necessitats del nostre barri i de totes les persones que freqüenten la nostra casa.

Els seglars, molt identificats amb el nostre carisma, sempre han sigut de gran ajuda a la nostra missió educativa. Tots junts anem portant avance la gran labor d’educar integralment als nostres/as xics/as i joves.

Som una gran família que acull a professores/és, a pares, a mares, a alumnes/us, a Antigues/us Alumnes/us, a l’Associació de María Auxiliadora, a monito­s del Centre Juvenil, a les Filles de María Auxiliadora, i a simpatitzants de l’obra salesiana a Torrent. Esperem que aquesta gran família mai deixe de créixer.
Donem gràcies a María Auxiliadora i a la ciutat de Torrent, que han fet possible nostra permanència i demanem que en el futur el carisma de Don Bosco i Mare Mazzarello seguisca viu.

[/tab] [/tabs]

×